• Kalemegdanska 18, 78000 Banja Luka
  • +387 51 462 146 Fax: +387 51 463 143
  • office @ unitedwomenbl.org
In Novosti

INICIJATIVA “GRAĐANKE ZA USTAVNE PROMJENE”

U okviru projekta ,,Žena i pravo danas”, partnerske organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija Udružene žene Banja Luka su, u saradnji sa Transkulturno psihosocijalno obrazovnom fondacijom (TPO Fondacijom) i njihovim projektom ,,Doprinos ustavnoj reformi u BiH – Jednake mogućnosti za žene i muškarce u politici” pokrenuli su inicijativu ,,Građanke za ustavne promjene”, koja se zalaže za senzibiliziranje i promjene Ustava Bosne i Hercegovine iz rodne perspektive.

Inicijativa je povodom današnjeg sastanka predstavnika institucija BiH i čelnika vodećih političkih stranaka u Briselu izdala Saopštenje za javnost:

Povodom sastanka predstavnika institucija Bosne i Hercegovine i čelnika vodećih političkih stranaka o procesu pristupanja BiH Evropskoj Uniji, koji će se održati 1. oktobra 2013. godine  u Briselu, predstavnice inicijative „Građanke za ustavne promjene” žele skrenuti pažnju javnosti na važnost aktivnog učešća žena u procesu odlučivanja o ustavnim reformama te nužnosti promjene Ustava BiH iz rodne perspektive i iz perspektive ljudskih prava.

                                                                                               

Prvi put veći broj ženskih nevladinih organizacija iz čitave BiH organizirano djeluje u vezi sa pitanjima ustavnih promjena BiH i zajednički su uspjele usaglasiti prioritete i konkretne prijedloge amandmana na Ustav BiH, koji će u narednom periodu  biti predstavljeni javnosti.

 

Ovim putem želimo da obavijestimo javnost da građanke BiH imaju odgovore na pitanja o kojima će lideri razgovarati 1. oktobra u Briselu, te s tim u vezi izražavamo žaljenje što se još jedan sastanak, na kome se odlučuje o pitanjima ključnim za budućnost BiH, odvija bez učešća žena za pregovaračkim stolom.

 

Podsjećamo predstavnike institucija BiH, čelnike vodećih političkih stranaka i predstavnike/ce međunarodne zajednice da se o budućnosti/napretku Bosne i Hercegovine ne može odlučivati bez aktivnog sudjelovanja svih građana i građanki Bosne i Hercegovine, te napominjemo da reforma Ustava BiH  ženama mora osigurati jednaka prava i mogućnosti bez diskriminacije po osnovu pola i roda.

Aktuelni razgovori o ustavnim reformama su jedinstvena prilika da se žene aktivno uključe u promjene Ustava, posebno imajući u vidu činjenicu da nisu učestvovale u izradi i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao ni u kasnijim ustavnim pregovorima vođenim od strane lidera političkih partija i međunarodne zajednice.

U okviru inicijative „Građanke za ustavne promjene” u narednom periodu bit će realizovana zajednička kampanja kako bi se javnosti predstavili prioriteti i konkretni prijedlozi za reformu Ustava BiH.

 Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“

Share Button