Novosti

KAMPANJA „ZA SIGURAN ŽIVOT BEZ NASILJA – REAGUJ!

S ciljem da ukažemo da rodno zasnovano nasilje nije problem samo preživjelih i da  ima neželjene posljedice po cijelu društvenu zajednicu, ove godine smo povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja  kreirale kampanju pod nazivom ZA SIGURAN ŽIVOT BEZ NASILJA-REAGUJ!

 

Smiley face

Građane i građanke smo putem društvenih mreža pozvali da se uključe u kampanju i da ženama koje preživljavaju nasilje pošalju poruku podrške i/ili poruku vladinim institucijama kojom ih podsjećamo na njihove obaveze zaštite žena koje su preživjele nasilje. Na adresu Udruženih žena smo primile više desetina poruka od kojih smo odabrale 16 poruka (goo.gl/eCj1zY) za 16 dana aktivizma i jednu poruku koja je namjenjena vlastima u čijem mandatu je zaštita žena i djece koji imaju iskustvo nasilja. Poruke smo štampale na promotivnim materijalima, majicama i lecima koje smo dijelile građanima/građankama, aktivisticama iz drugih nevladinih organizacija, predstavnicima/ama medija i predstavnicima/ama vladinih institucija i organizacija.

Objave na Facebook stranici koje se odnose na kampanju je vidjelo 13 189 građana i građanki, 462 ih je reagovalo na objave, a 25 je na svojim stranicama podjelilo objave u kojima šaljemo snažnu poruku protiv rodno zasnovanog nasilja. Distribuisale smo 1000 letaka koji sadrže poruke i pozivaju na prijavljivanje nasilja nadležnim institucijama i organizacijama. Letke smo u saradnji sa partnerskim organizacijama dijelile  građanima i građankama na uličnim akcijama u Banja Luci, Bijeljini (http://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=73353), Sarajevu, Višegradu i Brčko Distriktu BiH.

Na adresu predsjednice Vlade Republike Srpske, adrese nadležnih ministarstava Republike Srpske (Ministarstvo unutrašnjih poslova; Ministarstvo pravde; Ministarstvo porodice, omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite; Ministarstvo uprave i lokalne samouprave), Federacije BIH (Ministarstvo pravde; Federalno ministarstvo rada i socijalne politike), gradonačelnika Brčko distrika i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH u toku Kampanje smo poslale majice sa odabranom porukom „Imam pravo, poštujte to!“.

Majice su nosili aktivisti i aktivistice, volonteri i volonterke na uličnim akcijama, medijskim gostovanjima, press konferenciji (http://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=73272). Podržali su nas i aktivisti drugih organizacija noseći majice sa snažnom porukom protiv nasilja i to: volonterke organizacije Budimo ljudi u  akciji „Novogodišnje srce“, volonterke na humanitarnoj predstavi  „Moj čovjek“ (goo.gl/ZU5JNP), aktivisti organizacije „Budi muško klub“, studentkinje Filozofskog Fakulteta na projekciji filma i diskusije na temu rodnih stereotipa i uticaja istih na nasilje prema ženama.