• Kalemegdanska 18, 78000 Banja Luka
  • +387 51 462 146 Fax: +387 51 463 143
  • office @ unitedwomenbl.org
In Novosti

Mreža podrške svjedocima i preživjelima ratnih zločina u Brčko distriktu BiH

Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka u saradnji sa U.G. „Vive Žene“ Tuzla u petak, 8. maja 2015. godine u Brckom organizovali su okrugli sto na kojem je predstavljen projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Projekat realizuju četri partnerske organizacije U.G. „Vive Žene“ Tuzla, Fondacija “Udružene žene” Banja Luka, Udruženje “Medica” Zenica i ACED Banja Luka, uz podršku Evropske Unije, u periodu 2015. – 2017.

Na okruglom stolu u Brčkom predstavljeni su primjeri podrške svjedocima/žrtvama kroz rad šest postojećih mreža, kao i namjera da se projektom obuhvati osam lokalnih zajednica u BiH u kojima ove mreže podrške ne postoje. Skupu su pristustvovali predstavnici/ce nevladinog sektora, tužilaštva, policije, zdravstva, centara za socijalni rad i mentalno zdravlje. Organizatore i učesnike/ce skupa pozdravio je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić:

– Vrlo je važno na ovakav i sličan način omogućiti da se zločini koji su se događali tijekom ratnog razdoblja procesuiraju zbog žrtava, počinitelja, ali i zbog cjelokupnog našeg društva. Sve dok jedni drugima ne pogledamo u oči i ne završimo s tim dijelom povijesti nećemo moći uspostaviti puno razumijevanje i toleranciju. Još je puno otvorenih rana i nedorečenih priča koje treba ispričati i zato je vrlo važno da u ovom postupku dokazivanja istine svi sudjelujemo na najbolji mogući način, a to je adekvatno svjedočenje o tim događajima, istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Domić.

Kao je istakla Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije „Udružene žene“ skup u Brčkom organiziran je s ciljem uspostavljanja mreže podrške svjedocima i preživjelima ratnih zločina u Brčko distriktu BiH.
– U razvoj mreža nastojimo uključiti institucije, udruženja preživjelih te žrtve rata kako bi se oformio učinkovit servis podrške preživjelima radi svjedočenja u sudskim postupcima, što zasad nije dostupno na cijelom teritoriju BiH. Ranija iskustva pokazuju da odjeli koji postoje pri okružnom sudu ili tužiteljstvu s udruženjima zaista dobro sarađuju pri čemu se i žrtve osjećaju mnogo sigurnije jer imaju pristup informacijama i znaju gdje im može biti pružena pomoć i podrška – rekla je Petrić.

Naredni okrugli stol na ovu temu planiran je da se održi 21. maja 2015. godine u Sarajevu.

 

Share Button