Novosti

Okrugli sto „Zaštita žena od polne/rodne diskriminacije – od zakona do stvarne ravnopravnosti”

Okrugli sto „Zaštita žena od polne/rodne diskriminacije – od zakona do stvarne ravnopravnosti“ održan je 23. februara 2018. godine u hotelu Bosna u Banja Luci. Na okruglom stolu je predstavljena analiza  prijavljenih slučajeva polne/rodne diskriminacije žena iz regije Banja Luka.  Na okruglom stolu su prisustvovali predstavnici/e: Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH, Centra za besplatnu pravnu pomoć Vlade RS,Centra za socijalni rad Laktaši, Centra za ženska prava iz Zenice, UG „Romska djevojka“ iz Prnjavora, UG „Žene to mogu“ iz Banja Luke, UG „Verićanke“ iz Verića, UG „Zajedno“ iz Banja Luke,  Udruženja žena sa invaliditetom „Nika“ iz Banja Luke, OSCE Misije u BiH, Portala Buka, Mediacentra iz Sarajeva i Aktiva žena socijalističke partije iz Banja Luke.

bl udruzene zene

 

Okrugli sto je moderirala Tanja Mandić Đokić, predsjednica Udrženja žena invaliditetom „Nika“ iz Banja Luke, a kroz izlaganja prisutnima su se obratili Gorica Ivić ispred Fondacije Udružene žene iz Banja Luke, dr Predrag Raosavljević ispred Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH i Amra Bećirović prvnica Centra za ženska prava iz Zenice koja je predstavila analizu prijavljenih slučajeva polne/rodne diskriminacije žena iz regije Banja Luka. Analizu možete pronaći OVDJE.

udruzene zene bl 

Jedan od najznačajnijih zaključaka okruglog stola je da žene nisu ohrabrene da prijavljuju diskriminaciju zbog ekonomske zavisnosti, straha, nepostojanja pružalaca besplatne pravne pomoći iz oblasti zaštite od diskriminacije, malog broja procesuiranih slučajeva na sudu i  nepovjrenja u institucije,  zbog čega  je  važno i dalje raditi na senzibilizaciji žena da prepoznaju i prijave diskriminaciju, te obezbjediti  kontinuranu i senzibilisanu pravnu pomoć za žene žrtve diskriminacje  a posebno za žene ranjivih  grupa koje su često višestruko diskriminisane.

Okrugli sto  je održan u okviru projekta „Zaštita žena od polne/rodne diskriminacije – od zakona do stvarne implementacije“  koji finansiraju  USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

udruzenezene