• Kalemegdanska 18, 78000 Banja Luka
  • +387 51 462 146 Fax: +387 51 463 143
  • office @ unitedwomenbl.org
In Novosti

Prezentacija projekta u organizaciji EU Delegacije u Sarajevu

U prostorijama zgrade Delegacija Europske unije za BiH u srijedu 21. januara 2015. godine održana je prezentacija projekta pod nazivom “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine”. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a reliziraju ga četiri nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini: UG „Vive Žene“ Tuzla; Asocijacija građana „MEDICA“ Zenica; Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka; Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. 

Massimo Mina, Head of Operations Section III kratko je prestavio projekat i naglasio svoju i podršku EU za realizaciju istog.

Projekat je prezentirala Jasna Zečević, direktorica UG „Vive Žene“ kao nosioc granta, a cilj je bio da se upozna javnost, relevantne vladine i nevladine organizacije o ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima projekta.

Pored predstavnika EU Delegacije kao domaćina i organizacija koje će u narednih 36 mjeseci implementirati projekat, prisutni su bili i Ombudsmen BiH, kao i voditelji sektora koji se bave ovom temom iz UNWOMEN, UNDP, OSCE, IOM, Tužilaštva BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Goldsmith University of London.

Ovo je ujedno bila i prilika da se podigne svijest i skrene pažnja na pitanja koja se tiču zaštite žrtava/svjedoka i njihovog pristupa pravdi.

Planirano je da se ovakve i slične prezentacije pred institucijama koje se bave temom zaštite svjedoka/žrtava održavaju i u narednom periodu.

Share Button