• Kalemegdanska 18, 78000 Banja Luka
  • +387 51 462 146 Fax: +387 51 463 143
  • office @ unitedwomenbl.org
shining humanity life stories of women pb in bih In Novosti

Sjaj ljudskosti: žvotne priče mirotvorki u Bosni i Hercegovini

Cambridge Scholars Publishing je objavio knjigu Shining Humanity – Life Stories of Women in Bosnia and Herzegovina, autorice Zilke Spahić Šiljak koju je u decembru 2013 godine TPO Fondacija objavila na bosanskom jeziku uz podršku UN Women.

Sjaj ljudskosti: životne priče mirotvorki u Bosni i Hercegovini, autorice Zilke Spahić Šiljak knjiga je životnih priča jedanaest lokalnih liderica i mirotvorki koje imaju različite etničke i religijske, ali i nereligijske identitete. Kako ove priče iluminiraju duboku vjeru ovih žena u ljudskost mogu nam pomoći da naučimo kako postati cjelovito ljudskoj biće u teškim ratnim i poratnim vremenima.

Odabrane žene u ovoj knjizi pokazale su istinsku ljudskost u najtežim vremenima rata i patnje, ali su se usudile zamisliti i život izvan nametnih granica nasilja i straha. Ova knjiga osvjetljava žensku stranu mira i ženske napore da ponovo grade, zaliječuju i osnažuju, da prigrle sve izazove i kompleksnosti bosanskohercegovačke  poratne stvarnosti. Ove će žene nadamo se učiti nove generacije da svaka osoba ima kapacitet da učini nešto dobro, i da bi se to dogodilo mladi ljudi trebaju vjeru da je doista moguće praviti promjene. Autorica propituje kako je moralna imaginacija djelovala u životima ovih mirotvorki jer su one nastavile unaprijeđivati svoje napore da donesu mir u svoje zajednice i autorica također diskutira socijalnu historiju BiH, njenu speficičnu dinamiku, vrijednosti i norme.

U knjizi je predstavljena i aktivistička priča Nade Golubović, predsjednice Upravnog odbora i osnivačice „Udruženih žena“ Banja Luka.

Knjigu možete nabaviti na: http://www.cambridgescholars.com/shining-humanity ili na
Amazonu: http://www.amazon.co.uk/Shining-Humanity-Stories-Bosnia-Herzegovina/dp/1443860239

Share Button